Misdiagnoses en Bijzonder Begaafden

Bijzonder Begaafd en de GGZ

Gedrag van hoogbegaafden lijkt vaak op stoornissen. Daarbij: hoogbegaafdheid kan stoornissen verhullen en stoornisen verhullen soms talenten van hoogbegaafden. Dat is zeldzaam en daardoor onbekend in de GGZ. Dan ontstaat groter leed dan nodig is met verlies van geluk en talent. Door 20 jaar ervaring en studie, in nationaal en internationaal verband, weten we wat mogelijk is. We weten wat fout kan gaan en we weten je kans op zinvol leven te vergroten.

 

Waarom gaat het: Hoge gevoeligheid, prikkels zoeken of juist vermijden, intens rechtvaardigheidsgevoel en teleurstellingen, wens-om-dood-te-zijn, weinig aansluiting, afwijkende interesses, zeer wisselende schoolprestaties.

Dat kan aanleiding zijn om te denken aan AD(H)D, Autisme, Depressie, Compulsief gedrag, Dyslexie. Soms terecht, vaker ten onrechte.

Volg dan eerst de adviezen vanuit hoogbegaafdheid...

Wanneer je als hoogbegaafde een diagnose hebt, waag het dan daaraan te twijfelen en verzamel gegevens die de diagnose tegenspreken. Psychiaters, pedagogen en psychologen weten meestal weinig van hoogbegaafdheid en zien grote verschillen tussen mensen vaak ten onrechte als stoornis. Het resultaat van je onderzoek kan ook worden dat je jezelf herkend in 2xE: dat is twee maal exceptioneel. Dat wil zeggen: hoogbegaafd met diagnose, of meer dan één, wat vaker voorkomt. Autopsychotherapie zal je helpen je plek te vinden in leven en werk. Daar is 40 jaar ervaring mee.

In een workshop leer je over de kans op dubbel- en misdiagnoses en welke informatie van jouw kant een diagnose zal ontkrachten. 

In een consult leer je over de kans dat jouw diagnose een misdiagnose was, en hoe je symptomen van je stoornis als kwaliteit kunt inzetten.

Het Start Programma Urgent van 3 weken is voor hoogbegaafden met of zonder diagnose die geblokkeerd zijn of in een crises verkeren. Je leert de tragiek van hoogbegaafdheid om te zetten in de voordelen. Je leert welke stappen je kunt zetten om gelukkig te worden en weer een zin in je leven te zien.

In het Traject Intens: Drie Maanden naar Zinvol Werk ontdek je je mogelijkheden een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld. Je leert dilemma's van hoogbegaafdheid te doorbreken en weerstand bij anderen te omzeilen. Je keert nieuwe gebieden voor zingeving, voldoening, groei en succes. 

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis checklist

Ontvang mijn nieuwsbrief en gratis checklist 'Hoogbegaafd of stoornis?'

Als je hiervoor aanmeld stuur ik je regelmatig gratis tips en artikelen toe betreffende:

1) Dubbel- en Misdiagnosis bij hoogbegaafdheid
2) Ervaringen van HB met de GGZ
3) Bias (vooroordelen en denkfouten) in de psychiatrie.